Finland - i vores fodspor

Komplet rejseplan og guide til vores ferie i Finland i 2019 Pigerne var 7 og 5 år. Det var en kort ferie, men meget mindeværdig og magisk.

For nogle år siden holdt pigerne og jeg vinterferie i Lapland i Finland og lad mig starte med at sige, at det var en fantastisk ferie, selvom den var kort. Og blev endnu kortere end forventet, takket være virkelig dårlig planlægning fra flyselskabets side.

Selve opholdet i Kemi var som at befinde sig midt i et eventyr som bare blev bedre og bedre. Det var virkelig et winter wonderland.

Jeg faldt tilfældigt over området ved Kemi i Finland, som umiddelbart så ud til at være nemt fremkommeligt, børnevenligt med masser af sne og med oplevelser som sneslot, rensdyr og mulighed for at se nordlys.

Alene med børn

Da tiden nærmede sig begyndte jeg alligevel at tvivle. Jeg er i virkeligheden slet ikke til vinter og kulde og en vinterferie i Lapland må være ultimativ vinter og kulde. Jeg befinder mig bedst i behagelige sommertemperaturer. Og jeg ærgrede mig over, at jeg ikke havde bestilt en ferie til de kanariske øer hvor vi kunne have været en hel uge for samme pris. Jeg var også en lille smule nervøs for hvordan flyrejsen med to børn, som eneste voksen, skulle gå. Endda med flyskift undervejs.

Men alle bekymringer blev gjort til skamme. Pigerne er SÅ gode rejsekammerater og de klarede turen i højt humør til trods for forsinkelser. I Lapland fik de nogle kæmpe oplevelser og de havde en fest med al den sne. Og jeg fik en fantastisk oplevelse og fik ændret min indstilling til vinterferier.

Jeg kan i den grad anbefale en vinterferie i Lapland. Det har været top hyggeligt. En halv eller hel dag mere ville have været perfekt, men de to dage, som vi havde, var fantastiske.

Vi ankom til Kemi midt om natten og tog en taxa til vores hotel. Pigerne havde sovet lidt på flyet og var trætte og kolde, da vi ankom. Men de livede fuldstændig op, da de så sneslottet som var flot oplyst midt i vintermørket. Og endnu mere da vi så vores lille feriehus.

Vores oplevelser i Finland

Seaside Glass Villas

Vi boede i Seaside Glass Villas, som er små træhytter med kæmpe vinduer og glastag lige ud til den tilfrosne botniske bugt. Hytterne har tekøkken og stort badeværelse. På trods af mørket ved vores ankomst, så var det eventyrligt. Vi lagde os til rette i sengene, kiggede op på stjernerne og faldt i søvn.

Næste dag sov vi længe, men vi nåede dog lige morgenmaden, som var med i prisen. Og så var det ellers ud i sneen og lege. Det er første gang pigerne har set så meget sne og de havde en fest.

Rensdyrsafari

Rensdyrsafarien var en fantastisk oplevelse. Vi var ude og køre i kane med et af julemandens egne rensdyr, legede på kælkebakke, fik serveret varm skovbærsaft og lærte en masse om rensdyr. Jeg tror det er den oplevelse, der står stærkest hos pigerne.

Læs mere om vores rensdyrsafari 

Prinsesseslottet aka Kemi kirke

Dagen efter gik vi en tur til Kemi by. Det er kun en kort gåtur fra hotellet. På turen kom vi forbi den smukkeste kirke vi har set. Den er kæmpestor, helt lyserød og ligner et rigtigt prinsesseslot. Vi fandt på en masse historier om alle de smukke prinsesser som boede i tårnene, mens vi gik rundt om kirken.

Sneslot

Tilbage ved hotellet gik vi ind i sneslottet, som vi havde glædet os så meget til at se. Inde i slottet er der restaurant, bar, hotel, kirke og endda en rutsjebane. Sneslottet er imponerende flot lavet med masser af detaljer skåret i sne og is.

Der er -5 grader inde i slottet. Vi kiggede på hotelværelserne og var glade for at vi ikke skulle sove der. Jeg kunne godt have fundet på at booke en enkelt overnatning selv for oplevelsens skyld, men aldrig med børn.

Aftensmad i fryseren

Vi havde dog booket bord til aftensmad inde i sneslottet. Det var også en kold fornøjelse, men virkelig mindeværdig. Vi spiste en 4-retters menu iført alt vores vinterudstyr, incl hue, vanter og det hele og pakket ind i tæppe. Maden var, i mine øjne, rigtig lækker, men ikke særlig børnevenlig. Desserten var vi dog enige om at synes om. Hele middagen tog under en time og så kunne vi gå tilbage på vores lune værelse og få varmen igen.