På Zanzibars østkyst trækker tidevandet sig så langt ud ved lavvande, at du kan tage på havbundstur, næsten uden at blive våd.

Havbundstur

Vi boede på østkysten af Zanzibar, ud mod det indiske ocean. Og her er tidevandet så markant, at det er muligt at tage på havbundstur næsten en kilometer fra kysten.

Tidevandet på Zanzibar følger det normale mønster for tidevandsvariationer, der ses i resten af verden. Det skyldes hovedsageligt virkningen af Månens og Solens gravitation på jorden.

På Zanzibar varierer tidevandet mellem lavvande og højvande med regelmæssige cyklusser. Der er to højvande og to lavvande perioder hver dag. Den nøjagtige tid og højde afhænger af tidspunktet på året og månens og solens position

Højvande på Zanzibar kan være imponerende, og vandstanden kan stige markant i løbet af denne periode. Det kan have betydelig indflydelse på kystlinjen og kan skabe dramatiske scener, især når store bølger rammer kysten. Disse højvande giver også gode betingelser for vandsport som surfing og kitesurfing.

Lavvande på Zanzibar afslører store områder af sand- og klippestrande samt koraller og tidevandspøle, der er skabt af det trækkende vand. Disse områder kan være fascinerende at udforske, da de giver mulighed for at opdage et rigt marineliv, som normalt er skjult under vandet. Du kan se små fisk, søstjerner, søpindsvin og andre havdyr, der er tilpasset dette intertidale levested. 

Søstjerne
Søpølse havbundstur Zanzibar

På havbundstur

Nat havde fået tilranet sig en infektion i slutningen af vores ferie og Lea havde brug for at slappe af, så Eva og jeg tog på havbundstur, sammen med en anden lille familie, som vi havde mødt på hotellet. De havde en datter på vores børns alder. Og på trods af, at hun kun talte fransk legede pigerne hver eneste dag og havde meget glæde af hinanden.

Inden havbundsturen mødtes vi med 3 lokale guider på stranden ud foran vores hotel. De var virkelig dygtige og gjorde alt for at finde det allemest interessante frem og prøve at imponere, især, børnene.

De viste os koraller, sten, små fisk, søpindsvin, søpølser, krabber og en masse søstjerner i alverdens former og farver. Det vildeste var en søstjerne, som kaldes seaspider. Alene navnet var nok til at Eva ikke ville røre den. Så vores guide puttede den i munden, for at vise hende at den ikke var farlig. Jeg har aldrig set Eva spærre øjnenen op i frygt og ærefrygt, som hun gjorde lige der.

En af guiderne fik på et tidspunkt øje på en blæksprutte som han ville vise pigerne. Den var bare ikke sådan at fange, så de måtte alle tre springe rundt for at få den indfanget. Til sidst fik de fat den og den viste sin utilfredshed ved at sprutte blæk ud over os alle sammen. Især pigerne, som var lige i hovedehøjde og stod forrest, blev overdynget med blæk. Det synes de ikke var ret sjovt lige i situationen, men senere kunne man fornemme på dem, at de synes det var megasejt, at de havde prøvet det. 

Vi havde efterhånden været ude i ret lang tid og var meget langt fra kysten, da vi kunne se tidevandet komme tilbage i det fjerne. Vi fik besked på at skynde os mod land. Men Eva havde lidt svært ved at gå hurtigt i vandet efterhånden som det steg, så vores guide tog hende op og bar hende resten af vejen.

Havbundstur
Eva med søstjerne
Sea spider

Jeg kan klart anbefale en havbundstur på Zanzibar, også med børn. Det er virkelig spændende at se, hvad der befinder sig under havoverfladen. Med en lokal guide eller to, er man i sikre hænder, fordi de kender havet og de ved osgå en masse om det spændende liv i havet. 

Alt om Zanzibar

Her kan du læse alle vores indlæg fra Zanzibar