I den ideelle verden var der ingen som skulle blive syge eller komme til skade, når man er på ferie.Men det sker desværre, så husk at have pakket en førstehjælpstaske hjemmefra.

Førstehjælpstaske

Alle med små børn ved hvor hurtigt feber og hudafskrabninger kan opstå. Og det sidste vi har lyst til, er at stå i et fremmed land og ikke ane hvor vi kan finde et (åbent) apotek. Eller gå på jagt efter febernedsættende medicin i et land hvor vi ikke taler sproget, hvor medicinen har et andet navn og hvor vi ikke kan læse på pakken, hvad der er i.

Vi har altid haft en førstehjælpstaske med på vores rejser. Det er heldigvis ikke så tit vi har haft brug for den, men det giver en vis tryghed at have den i kufferten, hvis uheldet skulle være ude.

Her er en liste over de ting, der er gode at have i en førstehjælpstaske. 

Febernedsættende og smertestillende medicin som fx børnepanodil eller Pamol Smelt

Saltvandsnæsespray eller dråber til brug før og under flyrejser

Saltvandsøjendråber

Plastre og vabelpuder i forskellige størrelser

Strækbånd og gazebind

Vatpinde

Engangshandsker

Pincet

Saks

Termometer

Sikkerhedsnåle 

Medicin mod diarré og kvalme samt afføringsmidler

Rehydreringssalte eller pulver

Desinficerende renseservietter

Antibakteriel creme og salve

Børneantihistamin tabletter eller dråber mod allergiske reaktioner på uvant mad, stik eller solskoldning

After Sun lotion

Husk også et medbringe

Vaccinationsattester både på de almindelige børnevaccinationer og på de krævede rejsevaccinationer

Sundhedskort og dokumentation fra din rejseforsikring. Husk at notere telefonnummeret til dem.

Kontaktoplysninger til din praktiserende læge eller speciallæge med e-mailadresse og telefonnumre.

Oplysninger om den nærmeste ambassade/konsulat på din rejsedestination – det er altid bedre at være forberedt.

Husk at medbringe al den medicin, dit barn normalt har brug for, og kontakt egen læge, inden du rejser til eksotiske steder med dine børn.

Hvis uheldet er ude

Diarré: Hvile og masser af væske. Husk at det ikke kun må være vand. Lad barnet drikke alt det juice og sodavand det vil. Hvis du har mulighed for det, kan I lave en blanding af 1 liter kogt, afkølet vand, 1/2 teskefuld salt og 3 spiseskefulde sukker.

Ørepine: Brug saltvandsnæsedråber for at lindre trykket i næseørekanalen. Som forebyggelse kan du dryppe en eller to dråber olie i øret på dit barn inden svømning eller badning i havet eller i pools. Dette forhindrer bakterier i at komme ind i ørekanalen.

Bistik: Fjern brodden med en pincet og hæld lidt eddike eller citronsaft på. 

Brandmandsstik: Skrab huden med et dankort og skyl med havvand (ferskvand vil gøre mere ondt) og hæld eddike på stikket, og syren vil opløse giften.

Søpindsvinestik: Den bedste metode er at bade foden flere gange om dagen i en opløsning af Epsom Salt. Det lindrer smerten og opløser piggene. Du kan få Epsom-salt på apoteker eller supermarkeder overalt. 

Edderkop- og slangebid: Få øjeblikkelig lægehjælp! Forsøg aldrig at suge giften ud af såret! Prøv at berolige patienten, tag noter eller et foto af edderkoppen eller slangen, og forsøg at identificere den. Ring til det nærmeste lægehus eller hospital for at få rådgivning.