I 2019 var pigerne og jeg på miniferie i Finland. Mens vi var der, havde vi en fantastisk tur på rensdyrsafari.

Rensdyrsafari i Lapland

På vores eventyrlige vinterferie i Lapland havde jeg booket en rensdyrsafari til os. Det var sådan en fin og flot oplevelse. Vi havde en fantastisk dag. Det eneste dårlige, ihvertfald for Lea, var da det gik op for hende, at dagen var slut og at vi ikke skulle tilbage dagen efter. Planen for næste dag var at se et sneslot, hvilket var det begge piger havde glædet sig allermest til. Men lige i det øjeblik var Lea helt ligeglad med sneslottet. Hun ville bare på rensdyrsafari igen.

Vi mødtes med vores guide ved hotellets reception og jeg var noget overrasket over, at vi var de eneste der skulle med. Jeg havde nok forestillet mig en bus fuld af turister, men der var kun os. Vi fik til gengæld følelsen af en rigtig VIP oplevelse.

Vi var mødt op i fuldt udstyr med flere lag af termo, uld, fleece og flyverdragter så vi kunne holde varmen hele dagen. Men på trods af alt det, fik guiden stoppet os i uldstrømper, låne-støvler og en ekstra flyverdragt, udover alt det tøj vi allerede havde på. Stakkels Lea kunne næsten ikke bevæge sig i de to flyverdragter. Og pigerne måtte løftes ind i bilen, da de ikke kunne bøje hverken arme eller ben. Vi synes alle tre at det var ret sjovt.

Til gengæld var der ikke et eneste tidspunkt på turen, hvor vi frøs.

Rensdyr i Lapland, Finland
Rensdyrsafari

Rensdyrsafari

Vi blev kørt ud til Arkadia Reindeer Farm, som ligger lige ude for Kemi. Turen tog kun et kvarters tid. Vi blev budt velkommen af ejermanden på gården, som tog os med hen for at hilse på rensdyrene. Lidt efter kom hans kone også til. Vi fik lov til at ae rensdyrene og pigerne gav dem godbidder.

Eva og Lea fik lov til at trække vores rensdyr hen til kanen. De var meget begejstrede, da de fik af vide, at lige præcis det rensdyr engang havde kørt for selveste julemanden. Kanen er egentlig kun beregnet for to personer, men fordi vi kun var os tre og pigerne ikke ville køre uden mor, fik vi lov til at sidde sammen. Jeg sad lidt klemt, men hold da op hvor vi nød vores rensdyrsafari. Det gik stille og roligt rundt i en næsten 2 km lang rute omkring gården og det var så smukt og fredfyldt, at vi var lige ved at blive lullet i søvn.

Efter kaneturen fandt guiden slæder frem og tog pigerne med hen til en kælkebakke, mens jeg snakkede lidt med Fru Gårdejer, inden vi også gik hen til kælkebakken. Gården har en masse slæder, kælke, sneløbehjul og andet snelegetøj til rådighed.

Rensdyrfortællinger

Bagefter blev vi vist ind i en stor cirkelrund træhytte. Midt i rummet var en fordybning med en bålplads i midten og skindbeklædte træstubbe rundt om til at sidde på. Vi fik serveret lækre lune boller og skovbærsaft, som var varmet over bålet. Imens vi sad der og lunede os, fortalte fru Gårdejer os en masse om rensdyr. Hun viste os flere forskellige gevirer og vi fik lov til at røre. Pigerne lyttede interesserede, mens hun bl.a fortalte at rensdyrene taber deres gevir hvert år og at der vokser nye frem, som er lidt større end sidste års. Pigerne og jeg lærte en hel del om rensdyr den dag.

Til slut legede vi lidt mere i sneen og på kælkebakken, sagde farvel til rensdyrene og blev kørt tilbage til hotellet Her kunne vi komme ud af de lånte sko og de ekstra flyverdragter. Pigerne fik hver en fløjte, lavet af rensdyrgevirer som gave.

Bålhytte i Lapland
Rensdyrsafari. Kanetur i Lapland med julemandens eget rensdyr

Jeg bestilte turen gennem Experience365 og turen kostede 2000 kr. Det er mange penge for en tre timers tur, men det var alle pengene værd. Især fordi vi havde en magisk oplevelse, lærte noget nyt og virkelig hyggede os.