Lige uden for Boston ligger den lille by Salem, som er berømt for sine heksejagter i 1692. Af en by som slår sig på at være uhyggelig, er den faktisk ret hyggelig at gå rundt i.

Salem Kirkegård

Salem er en lille by lige udenfor Boston, hvor der er fine små gader, en flot havn, historiske bygninger og en masse hyggelige spisesteder.

Båd i USA
Salem Witch Museum

Salems historie

I 1692 var Salem en lille landsby med ca. 500 nybyggere fra England. De var meget troende og hårdtarbejdende – og en del overtroiske. De fleste var overbeviste om at der fandtes onde ånder, magi og hekse.

I sommeren 1692 blev nogle yngre piger syge og da ingen kunne finde ud af hvad de fejlede, mente lægen at de nok var forhekset. Pigerne blev tvunget til at nævne navnene på de hekse, som var skyld i besættelsen. Imens blev flere piger syge og beskyldninger fløj til alle sider.

Det endte med at 141 mennesker blev arresteret. Folk vidnede mod naboer og familiemedlemmer af frygt for selv at blive dømt.

Ialt blev 13 kvinder og 6 mænd dømt til døden og hængt indenfor få måneder.

Først da staten fik en ny guvernør hen imod slutningen af året stoppede de uhyrlige retssager og det blev forbudt at dømme folk uden beviser.

Byen har i mange år siden dengang forsøgt at skjule de grusomheder som fandt sted for over 300 år siden. Faktisk skiftede byen navn og hed i mange år Danvers, så indbyggerne ikke blev associeret med heksejagterne. Først i 1957 undskyldte staten for det der skete dengang og i 1992 blev alle de involverede officielt kendt uskyldige i hekseri.

Salem i dag

Efter at Salems indbyggere i årevis har levet i skam over det der foregik dengang i 1692, har de i stedet taget begivenhederne til sig og forvandlet byen til en turistmagnet.

Udover historiske monumenter fra Den Amerikanske Revolution, kan man finde hekserelaterede seværdigheder alle steder. Næsten alle butikker har hekse i deres logo, souvenirbutikkerne bugner af hekse og der er en masse mindre udstillinger og museer omhandlende hekse.

Byens gamle kirkegård har en lille mindelund dedikeret til de dømte fra hekseprocesserne, som er værd at besøge. Man får udleveret et lille hæfte med historie og baggrund for hver enkelt ‘heks’, så man kan følge med, mens man går rundt i lunden.

Halloween Museum i Salem Massachussetts

Salem Witch Museum

Vil man dykke endnu dybere ned i historien om hekseprocesserne, kan jeg anbefale Salem Witch Museum. Det fortæller hele historien – alt det man ved, ihvertfald – på en virkelig god måde.

Der er kun indgang én gang hver halve time, fordi turen starter med en virkelig flot præsentation. Efter præsentationen bliver man guidet igennem museet, for til sidst at ende i giftshoppen.

Jeg kan anbefale at købe billetter på forhånd. Enten når du ankommer til Salem, så du kan få et tidspunkt for fremvisningen og ikke behøver at stå og vente. Eller ved at bestille billetten online. Det er også muligt at booke forskellige guidede ture rundt i Salem og omegn.

Vi havde en skøn dag i Salem og jeg ville gerne tilbage igen en anden gang. I så fald skal det uden tvivl være i Oktober, hvor byen, i forbindelse med halloween, bliver forvandlet til en hjemsøgt by med en masse aktiviteter.