Wow!!! - er det eneste man kan tænke, når synet af Uluru nærmer sig i horisonten, når man kommer kørende imod den. Det syn er så betagende, at man næsten får tårer i øjnene. Glem alt om de postkort og billeder du har set af Uluru. Intet du har set, kan måle sig med virkeligheden.

Pigerne ved Uluru

Jeg har ønsket at se Uluru siden første gang jeg var i Australien. Dengang kendte jeg den kun som Ayers Rock, men folk kalder den oftere og oftere for dens oprindelige navn, som aboriginierne har givet den. Faktisk fik stenen dobbeltnavnet ’Ayers Rock / Uluru’ i 1993 og i 2002 blev det ændret til ’Uluru / Ayers Rock’.

Hvordan kommer man til Uluru?

Uluru ligger så langt væk fra alt andet i Australien, at det det ville være alt for langt at køre for de fleste. Især med børn i bilen. Der er over 2.000 km fra Perth og over 2.800 km fra Sydney. Den nærmeste storby, Adelaide, ligger 1.900 km væk.

De fleste turister flyver til Ayers Rock Airport fra Sydney eller Melbourne. Kommer du fra Perth eller Cairns kan du flyve til Alice Springs, som ligger ca. 450 km væk.

Vi valgte det sidste og lejede en bil, sådan at vi fik lidt af oplevelsen af et roadtrip i bushen uden at den skulle vare i flere dage. Undervejs boede vi et par dage ved Kings Canyon, hvilket jeg absolut vil anbefale. Efter min mening snyder man sig selv for en kæmpe oplevelse i Australiens outback, hvis man flyver både til og fra Ayers Rock Airport.

Hvis du ikke har kørekort eller lyst til at leje en bil, så kan det stadig sagtens lade sig gøre at opleve Uluru. Lufthavnen ligger ret tæt på Ayers Rock Resort og der er shuttlebusser, som kører både rundt på resortet og ud i nationalparken flere gange dagligt.

Uluru fra luften
Aftenudsigt til Uluru Ayers Rock

Ayers Rock Resort

Lige uden for Uluru & Kata Tjuta National Park ligger Ayers Rock Resort. Det er noget større og med noget mere liv, end det vi boede på ved Kings Canyon. Til gengæld var vores værelse ikke så stort og flot. Men det var fint nok og det var en oplevelse i sig selv at bo der.

Vi havde fået et værelse med køjesenge. Der var kun plads til 4 personer, så moster var placeret i et backpackerværelse uden bad og toilet, som hun skulle dele med andre rejsende. Det ændrede vi dog hurtigt ved at hente hendes dyne, så hun kunne sove sammen med os. Og så delte jeg den ene underkøje med Lea.

Resortet (eller en tidligere gæst) havde været søde nok til at stille en stor flaske insektspray på bordet til os. Vi sprayede rundt om dørkarmen flere gange, men det holdt ikke myrer og klamme tusindben ude. Man skal passe på hvor man sætter sine bare fødder om morgenen! Udendørs var der millioner af myrer og fluer, men vi så overraskende få af de store edderkopper, som Australien ellers har så rigeligt af.

Hele resortet er ret stort og minder lidt om en lille by med supermarked, bank, biludlejning, frisør osv. Der er både hoteller, lejligheder, hytter og campingplads. Der er masser af forskellige restauranter, så det er nemt at finde noget der frister.

Uluru

Hvis der er noget som er et absolut must, så er det at se både solopgang og solnedgang over Uluru. Vi havde kun to overnatninger ved Uluru og derfor kun to chancer for at se det. Vi ankom ret sent den første dag pga. oversvømmelserne ved Kings Canyon. Vi prioriterede derfor at få noget aftensmad, da vi ankom og gemme solnedgangen til dagen efter. Desværre var det overskyet næste aften, men det var stadig smukt.

Til gengæld stod vi op længe før solen næste morgen og kørte ind i parken inden solopgang. Der er skilte til forskellige anbefalede udsigtsposter både til solopgang og solnedgang, så man kan være sikker på at stå det helt rigtige sted. Vi havde aftenen før handlet i supermarkedet, så vi havde sandwiches, frugt, juice og iskaffe med med. Det var så hyggeligt at spise morgenmad, mens vi nød den smukke udsigt.

Morgenudsigt til Uluru Ayers Rock

Uluru tæt på

En ting er at nyde det smukke syn af stenen fra afstand. Noget andet er at komme helt tæt på den. Der er overvældende smukt i området lige ved Uluru og der er flere ture man kan gå og opleve den specielle ro og stemning, som er så vigtig for aboriginerne.

Man kan gå hele vejen rundt om Uluru på den såkaldte Base Walk. Turen er ca. 10 km. og tager 3-4 timer, så husk masser af vand. Men når man har små børn med, så er det dem, der sætter dagsordenen og Lea havde bestemt ikke lyst til at gå ret meget den dag. Vi tog i stedet på Kuniya Walk – en lille hyggelig tur ind i et af stenens indhak. Jeg er sikker på, at vi har set det smukkeste der er at se, for hold nu op, hvor var det fantastisk.

Ruten er et par kilometer lang og man kommer forbi huler, vægmalerier og smuk natur. For enden af ruten finder man Mututjula Waterhole, som er den smukkeste lille sø, skabt af det naturlige vandfald helt fra toppen af Uluru. Vi satte os på en bænk for at nyde det, men blev forstyrret af en lille flok turister, som stormede ind, talte meget højt, tog nogle selfies og gik igen. Jeg synes, at man skylder både sig selv, det oprindelige folk og naturen at bruge et øjeblik på at tage oplevelsen til sig, når man er så heldig at befinde sig på et sted som dette.

Kata Tjuta, The Olgas, Uluru Nationalpark

Hvad kan man ellers se i Nationalparken

Nationalparken, som Uluru ligger i, er ejet af Anangu-stammen, men lejet ud til den australske stat. Det koster penge at komme ind i parken, men det er muligt købe adgang til flere dage. På den måde kan man køre ud og ind som man har lyst til.

For virkelig at forstå aboriginerne og Ulurus betydning for dem, kan det anbefales at besøge Kulturcentret som ligge lige ved siden af. Her er en masse aktiviteter, butikker og et museum, hvor man kan lære om Anangu-stammen og hele den spirituelle verden. Der er souvenirshops og en workshop, hvor man kan opleve aboriginerne lave deres specielle kunstværker. Jeg kan anbefale at man besøger kulturcentret som noget af det første, når man besøger parken.

Ikke så langt fra Uluru kan man se Kata Tjuta, også kaldet The Olgas, som vi desværre kun så på afstand fordi, well, børn. Det var ikke Leas dag, så vi kørte tilbage til resortet, tog en svømmetur i poolen og fik noget aftensmad inden vi kørte tilbage til Uluru for at se solnedgangen.

Og husk så – når du nu er på de kanter – ikke at snyde dig selv for en oplevelse ved Kings Canyon.