Skal I på ferie i Finland? Så er dette det helt rette sted at forberede sig på turen. Her kan I læse alt hvad der er værd at vide om Finland.

Fakta om Finland

Navn: Finland

Hovedstad: Helsinki

Sprog: Finsk

Mysterier i Skoven og Søerne

Finlands historie er en fortælling om natur, kultur og uafhængighed. Landet byder på skatte i form af skove, søer og dejlige eventyr for alle, der besøger det.

Finland er et magisk land i Nordeuropa, fyldt med skove, søer og en lang historie. Historien begynder med folk kaldet “samier,” der boede i de smukke skove og tundraer i tusinder af år. De var tæt forbundet med naturen og kendte alle hemmelighederne i skoven.

I det 12. århundrede begyndte folk fra Sverige at bosætte sig i Finland. De bragte med sig spændende historier om vikinger og konger. Men Finland blev ikke en del af Sverige, indtil senere.

Senere blev Finland en del af Rusland. Det var som at have to kulturer på én gang! Men det finske folk ønskede deres egen frihed, og i 1917 blev Finland et uafhængigt land.

Landet er også kendt for sine smukke søer. Der er tusindvis af søer i hele landet, og de er perfekte til at svømme og fiske i. Om vinteren bliver søerne til is, og folk kan gå på skøjter og køre slæde.

En sjov del af Finlands historie er også historierne om Mumitroldene. De er nuttede og eventyrlige væsner, der bor i en fantasiverden i Finlands skove og søer. Mumi-fortællingerne er elsket af børn i hele verden.

Så når du besøger Finland, kan du forvente eventyr i skoven, sjov ved søerne og måske endda møde nogle Mumitrolde. Finland er som et eventyrland, der venter på at blive udforsket!

Winter Wonderland

Finland på verdenskortet

Finland ligger i Nordeuropa og tilhører, ligesom Danmark, Norge og Sverige, de skandinaviske lande. Det er det østligste land blandt de skandinaviske lande og grænser op til Sverige mod vest, Norge mod nord, Rusland mod øst og Østersøen mod syd, sydvest og sydøst.

Landet er blandt Europas mest sparsomt befolkede lande, sammen med Island, Sverige og Norge.

Her er lidt fun facts om Finlands gerografi:

Det højeste punkt i Finland er Halti på grænsen til Norge i Lapland. Det er 1.324 meter højt.

Finlands længste flod kaldes Kemijoki.

Helsinki er den nordligste hovedstad på det europæiske fastland.

Finland er blandt de mest skovrige lande i verden og det mest skovrige land i Europa.

Finland har over 187.000 søer og er det land med flest søer. Finland har det største sødistrikt i Europa.

Finland grænser op til tre lande: Norge, Sverige og Rusland, med den længste grænse delt mellem Finland og Rusland.

Da Finland er et af de nordligste lande, og området strækker sig ind i Arktis-regionen, kan man opleve nordlys og midnatssol i Finland.

Vejr og klima

Finland er et land, hvor vejret kan være meget forskelligt afhængigt af årstiden.

Om vinteren bliver det meget koldt og dækket af sne. Du kan bygge snemænd og løbe på skøjter på frosne søer. Du kan endda se nordlys om natten!

Når foråret kommer, begynder sneen at smelte, og blomsterne begynder at spire. Dyrene vågner op fra deres vintersøvn, og det bliver lidt varmere.

Sommeren i Finland er dejlig med lange dage og solskin. Du kan lege ude i naturen, besøge søer og svømme, eller tage på eventyr i skoven.

Efter sommeren kommer efteråret, hvor bladene på træerne ændrer farve. Det begynder at blive køligere, og folk samler bær og svampe i skoven.

Finland har fire årstider, og hvert år er en smuk rejse gennem dem alle. Det er også vigtigt at passe på vores planet, da klimaet ændrer sig overalt. Vi kan alle gøre vores del for at beskytte naturen og dyrene i Finland.

Fakta om Finland

Indbyggertal: ca. 5,5 millioner

Areal: 338.462 km2

Afstand fra Danmark: 1.100 km til Helsinki

Flag:

Finlands flag

Mad og drikke

Nationalret

Finlands nationalret er “Kalakukko.” Kalakukko er en traditionel finsk ret, der er populær i regionen omkring Savonia og Karelen. Den består typisk af en fyldning af fisk, normalt sik, og svinefedt, som er indpakket i en dejlavning. Dejen er lavet af byg- og hvedemel og bages i en ovn eller over åben ild.

Kalakukko er en smagfuld og nærende ret, der har rødder i Finlands landlige og kystnære traditioner. Det er en populær ret, især under sommerfestivaler og udendørs begivenheder, hvor folk samles for at nyde den sammen med andre finske specialiteter. Kalakukko er blevet en vigtig del af Finlands kulinariske arv og betragtes som en nationaldelikatesse.

Andet mad du skal prøve

Karjalanpiirakka: En finsk tærte lavet af rugdej og fyldt med risgrød eller kartoffelmos. Den serveres ofte med smør og hårdkogte æg.

Lohikeitto: En cremet laksesuppe, der ofte er fyldt med laks, kartofler, gulerødder og porrer.

Leipäjuusto: En frisk ost, der ofte serveres med bær og sirup. Den har en karakteristisk squeaky konsistens.

Kahvi: Kaffe er en vigtig del af finsk kultur. Finner drikker meget kaffe, og det serveres ofte med kage eller wienerbrød som en eftermiddagssnack.

Vand fra hanen

Du kan sagtens drikke vandet fra hanen i Finland. Både vandet i hanen og vandet i floder og vandløb er noget af det reneste i verden.

Ud at spise

I de større byer er der masser af muligheder for at gå ud og spise på alt fra fastfood-steder til gourmet-restauranter.

Det er ikke nødvendigt at give drikkepenge, men hvis du er tilfreds med serveringen, er det god stil at lægge ca. 10% til regningen.

Rensdyr i Lapland, Finland

Finlands nationaldag

Finlands nationaldag er en særlig dag, hvor de fejrer deres land og alt, hvad de elsker ved det. Denne dag er den 6. december, og det er en vigtig dato i deres historie. Det var den dag, de erklærede uafhængighed og blev deres eget land i 1917.

På Finlands nationaldag er der ofte flag overalt i gaderne, og folk klæder sig i deres fineste tøj. Børnene i skolerne laver ofte særlige projekter for at lære mere om landet og dets kultur.

En skik, der er meget populær på denne dag, er at synge nationalsangen, som hedder “Maamme.” Folk samles ofte med familie og venner for at synge sammen og nyde en lækker middag med finske retter som karelsk tærte eller fiskesuppe.

Finlands nationaldag handler om at vise kærlighed til landet og huske historien. Det er også en dag, hvor der vises taknemmelighed for alt det, der gør Finland så specielt. Det er en sjov og festlig dag for alle i Finland!

Fakta om Finland

Valuta: Euro

Strøm: Adapter er ikke nødvendig, da de bruger samme stik som os.

Tidszone: Finland er 1 time foran Danmark og skrifter mellem sommer/vintertid på samme tid som os.

Fun facts om Finland

Landet af tusind søer: Finland er kendt som “Landet af tusind søer,” men faktisk er der mere end 187.000 søer i landet! De er ideelle til svømning, fiskeri og afslapning om sommeren.

Midnatssolen: I de nordlige dele af Finland, som Lapland, oplever man midnatssolen om sommeren. Det betyder, at solen aldrig går ned i flere uger, så folk kan nyde lyse nætter og aktiviteter døgnet rundt.

Nordlys: Finland er også et godt sted at se nordlys om vinteren. De farverige lysskær i himlen er en betagende naturoplevelse.

Verdens mest læste bog: Tove Janssons bøger om Mumitroldene, som hun skrev i Finland, er blevet oversat til over 50 sprog og er nogle af de mest læste bøger i verden.

Saunaens hjemland: Finland er fødestedet for saunaen. Der siges at være omkring to millioner saunaer i landet, hvilket er flere end antallet af biler.

Sneslot i Kemi Finland
SnowCastle Resort

Mobiltelefonkastning: Finland har en sjov sport kaldet “mobiltelefonkastning,” hvor folk konkurrerer om at kaste deres mobiltelefoner så langt som muligt.

Ungdomsvenlig: Finland betragtes som et af de bedste steder i verden at være barn. Det har et omfattende uddannelsessystem og prioriterer børns velfærd.

Julemandens hjemsted: Ifølge finsk tradition bor julemanden, kendt som “Joulupukki,” i Lapland. Mange børn besøger Lapland for at møde ham og hans rensdyr.

Hockeyland: Ishockey er en af de mest populære sportsgrene i Finland. Landet har en stolt tradition for ishockey og har vundet flere verdensmesterskaber.

Kvindelig præsident: Finland var et af de første lande i verden til at vælge en kvindelig præsident. Tarja Halonen var præsident fra 2000 til 2012.

Fakta om Finland

Pas og Visum: Du skal ikke bruge visum, men dit pas skal være gyldigt under dit ophold.

Vaccinationer: Vi anbefaler, at du kontakter egen læge eller en certificeret vaccinatør, og gennemgår din rejseplan. Kig evt. på Sikker Rejse for mere information.

Forsikring: Vi anbefaler altid at tegne en rejseforsikring. Nå du skal til Finland vil en forsikring med Europadækning være nok.

Seværdigheder

Disse seværdigheder og steder i Finland tilbyder en bred vifte af oplevelser, fra kultur og natur til eventyr og afslapning. Landet har noget for enhver smag, uanset om du er interesseret i byliv eller naturskønhed.

Helsinki: Hovedstaden, Helsinki, byder på en blanding af modernitet og tradition. Besøg det ikoniske domkirkeplads, Helsinki Zoo og oplev den dejlige arkitektur. Du kan også udforske Suomenlinna-havbefæstningen, som er på UNESCO’s verdensarvliste.

Lapland: Lapland i det nordlige Finland er det perfekte sted at opleve midnatssolen om sommeren og nordlyset om vinteren. Det er også hjemsted for den ægte julemand og tilbyder spændende vintersportaktiviteter som hundeslædekørsel og skiløb.

Søer og skove: Finland er kendt for sine smukke søer og skove. Besøg Saimaa-søen, det største søsystem i landet, eller Koli National Park med sine storslåede udsigter.

Åland-øerne: Åland-øerne ligger mellem Finland og Sverige og er kendt for deres skærgård og unikke kultur. De er et ideelt sted til sejlads og kajakpadling.

Rovaniemi: Rovaniemi er porten til Lapland og stedet, hvor du kan besøge Julemandens landsby året rundt. Det er også en vidunderlig base for at udforske Laplands naturskønhed.

Nationaleparker: Finland har mange smukke nationaleparker, herunder Urho Kekkonen National Park, Lemmenjoki National Park og Nuuksio National Park. Disse områder er ideelle til vandreture og udendørs eventyr.

Karelen: Den finske del af Karelen er hjemsted for smukke søer og skove samt kulturelt værdifulde steder som Petroskoi og Kizhi Island.

Lemmenjoki Floden: Lemmenjoki-floden er kendt for guldvaskning og er det perfekte sted for guldgravere og naturelskere.

Porvoo: Porvoo er en charmerende by med farverige træhuse og en idyllisk gammel bydel. Det er også hjemsted for Porvoo-katedralen, en af de mest ikoniske bygninger i Finland.

Kemi SnowCastle: Hvert år bygges en imponerende sneslot i Kemi, hvor besøgende kan udforske iskunst, isbarer og endda overnatte i ishotellet.

Artikler om Finland fra Min Feriebog