De fleste som tager til Kenya, hvadenten det er for at tage på safaritur eller badeferie, kommer forbi Nairobi. Og hvorfor så ikke tage en lille pause og opleve den afrikanske storby.

Karen Blixen museum, Nairobi

 Nairobi er meget anderledes end vi kender det fra europæiske storbyer. Her er skyskrabere, trendy caféer og restauranter, smukke alléer og et mylder af mennesker fra alle verdenshjørner i centrum af Nairobi. Men man skal ikke ret langt væk før der er ret meget fattigdom og slum. Klasseforskellene i Nairobi er ekstrem. 

Vejene er mildt sagt elendige at køre på. Og mens man bumper afsted ser man store grupper af stærke unge mænd, der hænger ud i håb om at blive tilbudt en dags arbejde, folk der har smækket et lille skur op i vejsiden og forsøger at sælge alt fra frugt til byggematerialer og møbler, hyrder der har taget deres lille flok køer eller geder med til græsning i midterrabatten, og skolebørn gående til skole langs vejen i deres skoleuniformer.

Vi havde bestilt en heldagstur med privat guide og det kan klart anbefales. Især, når man har børn med. Vi fik en overordnet plan for dagen, men vi fik også af vide at den bare var vejledende og kunne ændres i forhold til vores behov. Og vi fik behov for at ændre planen, da sulten meldte sig lidt før beregnet. Hvis vi selv skulle finde rundt, eller hvis vi var en del af en større gruppe var det nok ikke gået nær så smidigt.

Elefantbørnehjemmet

Vi var ankommet til Nairobi sent lørdag aften, så vi havde valgt at starte vores tur kl. 10 om søndagen, så vi kunne sove lidt længe. Vi blev hentet af vores guide Patrick ved hotellet og kørte afsted mod David Sheldrick Wildlife Trust. 

Elefantbørnehjemmet var et sted, vi havde set meget frem til at besøge og det var skønt, at det var det allerførste på turen.

Centret har i over 40 år været dedikeret til at passe på naturen og de vilde dyr i Kenya. I årenes løb har de reddet over 250 forældreløse elefantunger og andre vilde dyr.

Elefantbørnehjem i Nairobi

Giraf Center

Fra elefantbørnehjemmet kørte vi til GiraffeCenter ikke så langt derfra. Det var på mange måder mere intimt og nærværende end elefantbørnehjemmet. 

Vi fik udleveret hver en lille skål med mad til girafferne og så måtte vi håndfodre dem. Der var endda bygget en platform, som man kunne fodre fra, så man kom helt op i hovedhøjde med dem. Det var vildt at være så tæt på de smukke dyr og sjovt at se hvordan de forsigtigt stikker deres lange blå tunger ud for at få fat i pillerne. 

Pigerne lærte allerede sidste sommer, da vi overnattede i Knuthenborg Camp på Lolland, at giraffer har blå tunger, så den ikke bliver solskoldet, når de står med munden op mod solen og spiser fra træerne. Men de syntes, at det var sjovt at se helt tæt på, hvor blå tungen egentlig er.

Giraffe Center blev oprettet i 1979 for at redde de sjældne Rothschild giraffer fra at uddø. Det har de haft held med og i dag bruges centret også til at undervise afrikanske skolebørn. Centeret har åbent hver dag fra 9 til 17 og det koster 1500 kenyanske schilling at komme ind (750 for børn). Udover at fodre giraffer, kan man gå en 1,5 kilometer lang tur på en natursti med gode udsigtsposter, drikke en kop te i deres Tea House, eller shoppe i en velassorteret giftshop.

På besøg hos Karen Blixen

Da vores besøg sluttede klagede pigerne over at de var sultne og Nat og jeg kunne også godt mærke at vi trængte til lidt mad, så vores guide kørte os til Karen Blixens have, hvor der var bestilt bord til os. 

Når man befinder sig i nærheden af et sted i verden med lidt dansk historie, skal man selvfølgelig besøge det, synes vi. Forud for rejsen havde Nat og jeg genset ‘Out of Africa’ og vi havde alle fire besøgt Rungstedlund for at lære lidt om den berømte forfatter. Vi blev selvfølgelig revet med af hendes afrikanske eventyr og vi vidste at vi bare måtte se hendes hus i Nairobi.

Karen Blixens Coffee Garden tilbyder både overnatning og spisning. Den udendørs restaurant har åbent til både morgenmad, frokost og aftensmad og er simpelthen så hyggelig. Spredt ud over hele haven er der dækket op på små runde borde med hvide duge, i skyggen af store træer, parasoller og pavilloner. I et hjørne er der hoppeborg til børnene og der bliver både lavet ansigtsmaling og ballondyr.

Længere nede ad samme vej ligger Karen Blixens private bolig, som i dag er lavet om til museum. Her fik vi en rundvisning af en lokal guide, som var stor Karen Blixen fan.

Vores guide fortalte, at hun var født og opvokset i Nairobi og var ved at uddanne sig indenfor turisme. Hun er vokset op med historier om den smukke danske dame, som gjorde så meget godt for Kenya og for det kenyanske folk. Man kunne virkelig mærke hendes entusiasme, mens hun viste os rundt.

Museet er stort set møbleret som det var mens Karen Blixen boede der og der er udstillet en masse malerier og billeder fra hendes liv.

Karen Blixens have i Nairobi

Kazuri Beads and Pottery

Sidste stop på vores dag i Nairobi var Kazuri Beads and Pottery Centre. En lille fabrik ejet i fælleskab af lokale kvinder. Her laver de smykker og lertøj fra bunden.

Fabrikken var desværre lukket, fordi vi kom forbi på en søndag. Men vi fik alligevel en lille rundvisning og mulighed for at kigge gennem vinduerne, mens guiden fortalte alt om stedets historie og hvad kvinderne arbejdede med. Butikken havde dog åbent og her købte vi selvfølgelig nogle smukke halskæder og armbånd til pigerne.

Vi kom tilbage til hotellet i god tid til at slappe lidt af inden aftensmad og vi var enige om at vores første møde med Afrika var en succes. Vi havde nydt vores dag i Nairobi og vi syntes allerede, at vi havde lært en hel masse om Kenya.

Vi lagde os til at sove med en spændt forventning til hvad Afrika havde at byde på. Næste morgen skulle vi afsted på vores første Safaritur til Amboseli National Park

Alt om Kenya
Her kan du læse alle vores indlæg om Kenya
Klik her