På vores tur tværs over USA startede vi i Californien og som dansker skal man naturligvis en tur til Solvang, når man nu er i nærheden.
Vi havde meget lave forventninger inden vi kom. Vi havde selvfølgelig hørt, at de har bygget en lille kopi af Rundetårn. Og at man har fragtet en mølle fra Arreskov på Fyn til Solvang. Men udover det, havde vi svært ved at se, hvor dansk der kunne være i en amerikansk by i solrige Californien.
Solvang blev grundlagt i 1911 af en gruppe danske indvandrere ledet af tre lærere fra Danmark: Pastor J.M. Gregersen, Aage Jorgensen og Ingeborg P. Boisen. De købte et område i Santa Ynez Valley med henblik på at etablere en dansk koloni i USA. Byens navn, “Solvang,” oversat fra dansk, betyder “solskinnende mark.”
I løbet af de første par år blev byen opbygget med inspirationskilder fra den danske arkitektur og kultur. De traditionelle danske bindingsværkshuse, vindmøller og klokketårne blev opført, hvilket gav byen dens karakteristiske udseende. Solvang voksede også som en landbrugsby, hvoraf mange indbyggere var involveret i landbrugsaktiviteter og vindyrkning.
Under Anden Verdenskrig blev Solvangs danske forbindelser og kultur midtpunktet for aktiviteterne i byen. Byens skole blev brugt som træningscenter for danske og norske modstandsfolk.
Efter krigen begyndte Solvang at tiltrække opmærksomhed som en unik og charmerende turistdestination. Byens danske tema, kombineret med dens smukke beliggenhed i vinlandet i Californien, gjorde den til et populært sted for besøgende.
I dag er Solvang en blomstrende by med en befolkning på omkring 5.000 mennesker, og den bevarer stadig sin danske charme og kultur. Besøgende kommer for at opleve den europæiske atmosfære, smage lækker mad og vin, udforske kunst og kultur og nyde den smukke natur i Santa Ynez Valley. Solvangs historie er et eksempel på, hvordan en gruppe indvandrere kunne skabe en blomstrende by med en stærk kulturel identitet i USA.
Vi ankom til Solvang en overskyet søndag morgen (allerede der var det meget dansk) efter at have overnattet på en campingplads i en nærliggende by. Det skulle bare være et kort besøg med et kort kig i byen og en gang morgenmad. Men det blev til et noget længere besøg. Mest fordi byen var noget større end vi havde forestillet os, men også fordi der var så hyggeligt og virkelig meget at se på.
Vi startede med et forsøg på at få morgenmad på en af de mange danske restauranter. Der var dog lange køer, så vi endte på en hyggelig belgisk restaurant, hvor vi fik lækker morgenmad. Bagefter gik vi rundt i byen og beundrede de flotte bygninger og mærkede stemningen af Danmark.
Vi blev positivt overraskede over Solvang. Vi havde måske forventet, at det hele var lidt ‘tacky’ og vi troede at det drejede sig om en enkelt gade som havde lidt dansk over sig. Men det var hele byen, der brillerede med danske flag, danske gadenavne og danske butikker.
Man skal selvfølgelig ikke forvente en ægte dansk by. Det meste personale i butikkerne var af sydamerikansk afstamning og nogle blandede lidt rundt på dansk, tysk og hollandsk historie, bindingsværket var malet på bygningerne og var ikke helt i den rigtige farve. Men det gjorde et ihærdigt forsøg på at hylde alt det danske (også selvom de jo ikke kan vide at æbleskiver og medisterpølse ikke rigtigt hører til i den samme ret) og det gjorde os lidt stolte af vores hjemland.